För mäklare

Information för köpare & mäklare
BRF Korsnäbben vill ge så bra service som möjligt till de som funderar att flytta in hos oss. Här kan du som mäklare och köpare se svaret på några av de vanligaste frågorna vi får inför en överlåtelse. Har du fler frågor kan du kontakta korsnabben@korsnabben.se.

Allmänt
BRF Korsnäbben är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen äger marken som fastigheten står på. Medlemmarna har tillgång till cykelförråd/barnvagnsförråd som finns på bottenplan i varje hus samt möjlighet att boka föreningens lokal där gäster kan övernatta. Dessutom har vi en fin innergård med lekplats och grillplats som kan nyttjas av alla medlemmar.

Delat ägande
Föreningen godkänner delat ägande och även delat ägande mellan barn och föräldrar. Ingen lägsta deltagarandel finns.

Fastighetens byggnadsår
2005

I månadsavgiften ingår
Värme via fjärrvärme, vatten, digital kabel-TV, 500-1000/500-1000 mbit bredband, källarförråd.

Garageplats, p-plats utomhus
Totalt 49 p-platser i garage varav 16 st med laddningsmöjlighet samt 2 MC-platser inomhus och 20 p-platser utomhus med motorvärmare. För att få en nulägesbild kan du kontakta styrelsen via korsnabben@korsnabben.se. Vi anger ej våra kösiffror via hemsidan utan nya medlemmar ombeds ta kontakt med föreningen för mer information. Boendeparkeringsplatser finns längs Armègatan precis i anslutning till fastigheten. För boendeparkeringsplatser så måste man ansöka hos Solna kommun.

Antal lägenheter i föreningen
Vi har 87 st lägenheter i föreningen som alla är bostadsrätter samt en övernattningslägenhet som får nyttjas av samtliga medlemmar i vår förening. Vi har också en hyreslokal för kommersiell verksamhet, där befinner sig en vaccinations- och läkarmottagning.

Kabel-TV
Föreningen har ett gruppavtal med Tele2 vilket ger ett basutbud av kanaler samt att varje bostadsrättsinnehavare har en gruppavtalsrabatt på 150:- som kan nyttjas då man tecknar ett abonnemang. Kontakta Tele2 för mer information.

Bredband
500-1000/500-1000 mbit/s per lägenhet via operatören Ownit ingår i månadsavgiften. Fasta IP-adresser. Inkommande bredbandsuttag i hallen som kan korskopplas till flera rum. Nätverksuttag i sovrum, kök och vardagsrum.

Telefoni
Telefonuttag i sovrum, kök och vardagsrum. Traditionell telefoni eller IP-telefoni (via Tele2/Ownit) kan användas.

El
Hushållsel belastar och betalas av respektive bostadsrättsinnehavare

Energideklaration
Föreningens fastighet energideklarerades 2018. Huset använder 181 kWh/m2 varav el 20 kWH/m2. Energideklaration görs vart 10:e år och kommer nästa gång att genomföras 2028.

Ventilation
Ventilationssystemet fungerar så att frisk luft tas in i varje lägenhet där den värms upp av lägenhetselementen. Den sugs sedan ut via ventiler i badrum och via köksfläkten. Köksfläkten är kopplad till en centralfläkt och spjället i köksfläkten kan öppnas för att öka luftflödet vid matlagning. Ventilationsluften blåses sedan ut i garaget under fastigheten och hjälper därmed till med uppvärmningen.
Installation av fläktar med inbyggda motorer är inte tillåtet.

Förvaltare
Ekonomisk förvaltare är Fastum och teknisk förvaltare är Storholmen. Trappstädningen är utlagd på en extern leverantör och kostnaden för denna ingår i hyran.

Överlåtelseavgift
Fastum debiterar en överlåtelseavgift på 1070 kr. Föreningen tar inte ut någon separat sådan. Köparen betalar överlåtelseavgiften.

Pantsättningsavgift
Fastum debiterar en pantsättningsavgift på 428 kr. Föreningen tar inte ut någon separat sådan.

Juridisk person
Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

Underhåll
En underhållsplan finns framtagen som föreningen följer angående det löpande underhållet. Underhållsplanen är på 50 år och förvaltas av föreningens fastighetsförvaltare. Det görs en årlig översyn på underhållsplanen.

Avgifter
Läs mer om ekonomin i årsredovisning. Föreningen tillämpar numer rak avskrivning av fastigheten, vilket påverkat föreningens resultat. Samtidigt har föreningen antagit den nya redovisningsprincipen (Bokföringsnämndens allmänna råd för mindre ekonomiska föreningar) om att avgifterna skall täcka alla kostnader inkl avsättning till yttrefond varför avskrivningskostnader blir av underordnad betydelse. Föreningen strävar efter att hålla avgifterna på en sådan nivå att ett positivt kassaflöde upprätthålls, vilket är grundläggande för en sund ekonomi i föreningen.

Lånevillkor
Läs mer om ekonomin i årsredovisningen.

Inre Reparationsfond
Ingen inre reparationsfond finns.

Yttre Reparationsfond
En yttre reparationsfond finns för underhåll av fastigheten. Enligt den avsätts ca 40 kr/m2.

Ansökan om medlemskap
Ansökan skickas till BRF Korsnäbben, Armégatan 29, 171 71 Solna.

Gemensamma utrymmen
Föreningen tillhandahåller en övernattningslägenhet med 2-4 sängplatser samt kök med köksbord och 6 stolar. Lägenheten kostar 200:- per natt och bokas genom hemsidan. Lösenord tillhandahålls till nya medlemmar.